top of page

Poëzie

'Vrijheid' - Marion Bloem

Muziek: Tjeerd Oosterhuis  - Video: Yvonne Maya Bakker

Stemmen van o.a.: Jan Mulder, Katja Schuurman, Hind, Edsilia Rombley, Howard Komproe, Thé Lau, Denise Jannah, Inci Pamuk, Stijn van der Loo

Over 'Vrijheid' - Marion schreef het gedicht in 1999 op verzoek van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het werd geselecteerd om als videogedicht meerdere malen per dag een maand lang te worden uitgezonden op televisie in mei 2000.

Na een oproep op Facebook in mei 2011 werd het gedicht in allerlei talen vertaald. Het zijn er inmiddels meer dan 100.

Het vertalen van dit gedicht over vrijheid confronteert ons met de diverse wijzen waarop verschillende landen, culturen, bevolkingsgroepen met ‘vrijheid’ omgaan. Uitdrukkingen en beeldspraak die gekoppeld zijn aan ‘vrijheid’ zijn niet altijd vertaalbaar. Daarin ligt meteen de uitdaging om de inhoud van het gedicht in de desbetreffende taal zo dicht mogelijk te benaderen. De vertalingen vormen op hun beurt weer inspiratie voor het maken van videoclips.

‘Vrijheid’ is een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Het wordt ingezet om oorlogen te rechtvaardigen, om verschillen tussen culturen en religies te bevestigen, om beleid te verdedigen, en om het vrije markt principe en het daaraan verwante idee van vrijheid van consumptie uit te dragen. Het gedicht belichaamt de discussie over de balans tussen het bewaken van regels, die het samenleven met anderen mogelijk maken en het belang van het individu om vrij te leven. Kunst daagt uit daarover na te denken.
In 2005 maakte Tjeerd Oosterhuis een audio clip van het gedicht “Vrijheid” voor de actie “Een Royaal Gebaar”, bedoeld om een general pardon te bewerkstelligen voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland woonden. Het werd een groot succes.

Poëzie uitgaven

bottom of page