Please come back soon.

Het Sumatra van Bloem (met Ivan Wolffers)

2016

Langs de smalle Trans Sumatra Highway reizen Marion Bloem en Ivan Wolffers over het schitterende één-na-grootste eiland van de wereld, van Aceh tot waar de pont vertrekt naar Java. Een reis in de tijd – van de koloniale oorlog tot nu – vol herinneringen en verhalen over Bloems familie: haar oma werd er tijdens de oorlog in een fort geboren, en later door kettinggangers van fort naar fort gedragen; haar vader overleefde er als krijgsgevangene op een Japans schip een Britse torpedoaanslag en verrichtte dwangarbeid aan de dodenspoorweg.

Haar goede hand (autobiographsiche roman over haar moeder)

2015

Haar goede hand is gekozen als leesclubboek van de maand op Lees Magazine. Lees hier de discussie van het boek Haar goede hand. De gecompliceerde, innige band tussen moeder en dochter Melanie, de moeder van Sonia, heeft geheugenproblemen. 'Ze zou eigenlijk niet meer op zichzelf moeten wonen, het wordt levensgevaarlijk,' zegt de buurvrouw. Zoals haar moeder voor Sonia zorgde, zorgt zij nu voor haar. Ze hebben een sterke band, maar niet zonder complicaties, mede door Melanies moeilijke jeugd, haar jappenkampverleden en de revolutietijd waarin ze veel van haar meisjesdromen heeft moeten opgeven. Haar goede hand is een openhartig, respectvol portret van een dappere, kleurrijke vrouw. Marion Bloem nam hiervoor haar eigen moeder als uitgangspunt.

Het Java van Bloem (met Ivan Wolffers)

2014

In Het Java van Bloem vindt de lezer niet alleen sterke, oorspronkelijke verhalen, maar ook uiterst praktische adviezen voor wie de rijke cultuur van het belangrijkste eiland van Indonesië wil leren kennen. Familierecepten, een keur aan schitterende foto’s en de persoonlijke invalshoek van de auteurs maken dit boek tot een feestelijke zoektocht en een onorthodoxe gids.

Het Bali van Bloem (met Ivan Wolffers)

2012

Voor Marion Bloem is Bali al sinds 1977 het eiland waar ze tot rust komt en ongestoord kan schrijven. In de vijfendertig jaar die sindsdien voorbij zijn gegaan, heeft ze het eiland zien veranderen. Bloems liefde voor de unieke cultuur, de hartelijke bevolking en de verdraagzaamheid die ervoor zorgde dat Bali een knooppunt van invloeden werd, bleef al die tijd overeind.
Bloem wil haar Bali delen met haar lezers. In Het Bali van Bloem zijn zestien verhalen opgenomen die ze in de loop der jaren schreef, maar ook nieuwe stukken. Daarnaast bevat het boek een schatkamer aan informatie over de geschiedenis, religie, cultuur, invloed van toerisme, het milieu, praktische adviezen voor wie het paradijselijke eiland bezoekt, en een selectie familierecepten. De foto’s uit het archief van haar man Ivan Wolffers maken deze bundel helemaal af.
De persoonlijke verhalen in combinatie met de informatieve teksten en sfeervolle foto´s geven een levendig beeld van Bali waardoor je het eiland voelt, ruikt, proeft, en Bali tastbaar wordt zonder dat de magie verloren gaat. Een aanrader voor de liefhebber, de reiziger én de leunstoelgenieter.

Als je man verandert (met Paul Kil, over prostaatkanker)

2010Elke behandeling om prostaatkanker te bestrijden heeft gevolgen die je noch als patiënt, noch als partner kunt voorzien. Is de arts wel in staat om je over die (mogelijke) veranderingen in te lichten?

In Als je man verandert wordt op indringende en persoonlijke wijze beschreven wat de partner van de patiënt meemaakt vanaf het moment dat de arts de diagnose van prostaatkanker stelt. Schrijfster Marion Bloem interviewde partners van prostaatkankerpatiënten, die in de meeste gevallen voor het eerst die ervaringen met een lotgenoot deelden.

Paul Kil, als uroloog dagelijks geconfronteerd met prostaatkankerpatiënten, legt uit waarom een behandeling te adviseren is of waarom juist niet, bespreekt in de kantlijn de medische aspecten ervan en de medische begeleiding als de ziekte na een chronisch verloop toch naar een einde toe gaat.
Deze unieke samenwerking tussen Bloem en Kil en de openhartige interviews met de partners van patiënten geven inzicht in wat prostaatkanker voor een ziekte is, wat die ziekte betekent binnen een relatie, en hoe partners er ieder op hun eigen wijze mee (hebben) leren omgaan.

Sawah Belanda (onder redactie van)

2006

Op 30 augustus 2006 is in Park Sacre-Coeur, een park tegenover Bronbeek aan de Velperweg in Arnhem, Sawah Belanda, het gezamenlijk monument van Joyce Bloem (beeldhouwer) en Marion Bloem (schrijver, beeldend kunstenaar) onthuld.
Het monument omvat een sawa (natte rijstvelden in terrasvorm) met zeven granieten pagina's die random het rijstveld-landschap 'zweven'. Op de granieten pagina's staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door de auteur Marion Bloem. Sawah Belanda gedenkt de Indo die door de koloniale tijd is ontstaan en na de revolutietijd naar Nederland is gekomen. Het kunstpark staat symbool voor de Indo's die nu zo goed als opgelost lijken te zijn in de Nederlandse samenleving, die hun nostalgische herinneringen koesteren, die volkomen geassimileerd lijken, maar duidelijk hun sporen hebben achtergelaten in de Nederlandse cultuur. Ter gelegenheid hiervan verscheen dit boek onder redactie van Marion Bloem. Joyce Bloem, die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van het monument, verzorgde tevens de sponsoring van dit boek.

Een royaal gebaar (onder redactie van)

2005

Omdat meer dan 200.000 Nederlanders vertrouwen toonden in de actie 'Een Royaal Gebaar' besloten de initiatiefnemers op basis van de duizenden mails en brieven een boek te maken dat op 20 juni 2005 aan de Koningin kan worden gepresenteerd en ter lezing aan de ministers en kamerleden wordt aangeboden. Het boek bevat naast een overzicht van de ondertekenaars, een selectie uit de oneindig veel reacties die bij de initiatiefnemers zijn binnengekomen. Ook teksten van bekende Nederlanders, reacties die in kranten verschenen in de periode tussen het begin van de actie en 5 mei, de dag van zestig jaar bevrijding, vergezeld van commentaar van mensen die dagelijks met vluchtelingen te maken hebben. 

Muggen mensent olifanten (reisverhalen)

1995

In Muggen mensen olifanten, haar eerste echte reisboek, voert Marion Bloem de lezer in een wervelende stroom van verhalen mee naar Bali en Bolivia, naar Australische woestijnen en moerassen op Nieuw-Guinea, naar Afrika, Japan en de Verenigde Staten. Alle vijf de continenten komen uitgebreid aan bod. Overal ter wereld ontmoet zij mensen met wie een persoonlijk contact ontstaat. De vaak ontroerende en hartverscheurende verhalen die zij te horen krijgt roepen weer allerlei herinneringen op: gebeurtenissen uit haar jeugd, liefdesgeschiedenissen, familieverhalen. En zo vinden we alle belangrijke thema's uit haar werk ook hier weer op een heel bijzondere manier terug, vooral de confrontaties tussen culturen en de misverstanden die daarmee gepaard kunnen gaan. Bloems grote reis- en levenslust lijkt aangedreven te worden door de zoektocht naar de wortels van haar eigen identiteit, de identiteit van een gewoon Indisch meisje. 'Ze legt haar hand op mijn arm, trekt aan mijn mouw, kijkt mij aan met haar zwarte doordringende ogen en vraagt me: "Waar kom jij vandaan? Je bent een blanke vrouw, maar je bent zwart zoals wij."

Hyperventilatie (met Ivan Wolffers)

1977In dit boekje wordt duidelijk uit de doeken gedaan wat hyperventilatie is, wat de oorzaak kan zijn en wat je kunt doen om een aanval te voorkomen of op te vangen. Veel mensen lijden aan deze kwaal zonder het te weten, maar komen door de klachten die dit kan veroorzaken terecht bij diverse specialisten. Na het lezen van dit boekje zal het menige lezer duidelijk zijn hoe hij zijn leven moet veranderen om hyperventilatie-aanvallen en daarmee diverse klachten te voorkomen. De auteurs hebben een hyperventilatiegroep opgericht; zo kwamen veel mensen die hyperventileren bij elkaar om te leren voor zichzelf op te komen en zich te uiten tegenover anderen over hun gevoelens en angsten. Een verhelderend boekje over een vage "ziekte", dat zeker geschikt is voor een O.B.

(NBD|Biblion recensie, M.A. CLausing-van Hage)

Overgang

1976Het climacterium is geen ziekte maar een maatschappelijk probleem. De overgang brengt de vrouw in een toestand van verwarring. De veranderende rol van de vrouw in de samenleving maakt haar onzeker en haar lichaamsritme laat haar in de steek.Als de vrouw haar verwarring gaat "vertalen" in een klachtenpatroon, komt ze bij een hulpverlener terecht en wordt zo tot zieke bestempeld. Wat ze echter nodig heeft, is een plaats waar ze zonder consequenties van medicamenten of anderszins zich kan uiten. Dat is bij andere vrouwen in dezelfde situatie. De vrouw moet gaan ervaren dat haar lichaam een protest indient tegen de haar opgelegde rol. Aldus Marion Bloem. Ze brengt veel aspecten van de overgang ter sprake en heeft een uitgebreide literatuurlijst. Jammer, dat ze perse de maatschappij als zondebok wil gebruiken waardoor haar boek tendentieus en generaliserend is geworden. Harriet Freezer behandelt deze problematiek genuanceerder en evenwichtiger.

(NBD|Biblion recensie, Mevr. J.M.A. van der Meer-Feddema)

1 / 1

Please reload

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com